Ana Menü

Haberler:

Yeniden açıldık!

Yazar Dertleşme Noktası

Başlatan austenviolet, Şubat 19, 2016, 12:35:33 ÖÖ

« önceki - sonraki »

austenviolet

Eveet, ben burayı açtım. Niye açtım? Niçin açtım? Yazan, yazmak isteyen, yazarken deliliğin sınırlarını yoklayanlar olarak toplaşalım, birbirimizin dertlerine kulak verelim diye açtım.
Konunun amacı özetle şu: Yazmayla, yazarlıkla ilgili konuşmak istediğimiz bir konu, sormak istediğimiz bir soru olduğunda ("Sizce falanca konu hangi bakış açısıyla yazılsa güzel olur?" "Betimleme yazmak mı zor diyalog mu, ne dersiniz?") tartışmak, yardımlaşmak, beyin fırtınası yapmak için burada paylaşıyoruz ve el birliğiyle yazarlığın sırlarını arıyoruz. Edebiyat felsefesine bile bağlayabiliriz, kim bilir...  ;)
Gelelim bu başlığı açmama sebep olan karın ağrıma. Demin yarım kalan hikayelerime dertlenirken aklıma düştü: Bir hikayeye kaç kez baştan başlanabilir? Bir konuyu daha iyi anlatma çabasıyla silip silip yazmak konuya ihanet midir yoksa olması gereken midir? Yani elimdeki 5-10 bölümlük konuyu ilerletemiyorsam, en başından yine mi yazmalı yoksa vardığım noktadan ötesine gitmek için mi çabalamalı? Elimdekini mi değerlendirmeli yenisini mi yaratmalı? Tekrar yazılan hikayeler, özünden uzaklaşır mı yoksa hak ettiği ideale mi yaklaşır? İlk yazdığımızdaki o heves ve çocuksu heyecan yok olmuşken hikayeyi "daha iyi" yazmak işe yarar mı? Önemli olan yazının arkasındaki duygusal samimiyet midir, yoksa kelimelerimizin kalitesi mi?
Ne düşünüyorsunuz? Hiç, tekrar baştan yazdığınız bir hikayeniz oldu mu, olduysa nasıl hissettiriyor, "iyi ki" mi "keşke mi"? Haydi konuşalım... :hug2:
"Don't tell me if I'm dying; 'cause I don't wanna know. Don't wake me, 'cause I'm dreaming..."

austenviolet

İkinci konuyu da atayım ortaya: Bir hikayeyi yazarken baştan sona, bölüm bölüm kurgular mısınız? Yoksa çayıra saldığınızda Mevlamın kayıracağına mı güvenirsiniz? Sizde hangi yöntem daha başarılı ve neden?
"Don't tell me if I'm dying; 'cause I don't wanna know. Don't wake me, 'cause I'm dreaming..."

Novatardis

Ben neredeyse sonuna kadar kafamda planlıyorum daha çok ortalar boş oluyor. Yani başı belli, sonu için mutlu son, mutsuz birkaç alternatif oluyor kafamda, onlardan en orj hangisi ise betamla ona giden bir yol çizmeye çalışıyoruz.

Önceki soruna gelirsek... Hikayeye bağlı. Mesela fluff temalı bir hikayeyse silmem, devam ettiririm. Ama ana konu biraz daha derinse, işlenişi olsun kurgusu olsun detaylıysa ve tıkanmışsam plotu değiştiririm. Tıkanıyorsam zaten içime sinmiyor demektir, en son bir kpop hikayemde bu olmuştu şu an hangisi hatırlamıyorum ama tıkandığım halde inat ediyordum Levi ile, o da hani beğenmiyordu plotu sonra pat sıfırdan düşündüm ilham geldi sıfırdan ele alınca ve yazıp bitirdim ve içime sindi. Ama hangi ficti anımsamıyorum *-*

Umarım yardımcı olmuşumdur. Bir de konunun ister ortasında tıkanayım ister başta, prompt gezinirim ben. Android au promptları okurken hayalet temalı prompt buldum onu yazıyorum bu ara mesela. Alakasız da olsa ilham getiriyor.

tavuskusuninnisi

Bence hikayeyi ilk yazdığımızda o an gelen ilhamla elimize ne gelirse yazıveriyoruz. Ama tekrar yazarken önceki yazdığımızla karşılaştırıp düzenleme işini yapabiliyoruz. Bu cümle ne kadar saçma olmuş ya da ben aslında böyle bir şeye inanmıyorum, böyle düşünmüyorum neden yazmışımları silebiliyoruz. O yüzden bence sevdiğimiz bütün hikayelerimiz tekrar yazılmayı hak ediyor. Eğer yarım kalmış hikayelerini bu haliyle devam ettiremiyorsan bence baştan yazmalısın  :thumbsup:

Ben hikayeleri kurgularken çoğunlukla önce sonuna karar veriyorum. Genel konu ve sonu belli olunca ortalar bir şekilde doluyor zaten.

Öyle yani  :laylay:
-Thanks for noticing me.

austenviolet

Oh cevap gelmiş-böyle muhabbet edelim işte teorik teorik :D
Alıntı yapılan: tavuskusuninnisi - Şubat 19, 2016, 08:30:42 ÖS
Bence hikayeyi ilk yazdığımızda o an gelen ilhamla elimize ne gelirse yazıveriyoruz. Ama tekrar yazarken önceki yazdığımızla karşılaştırıp düzenleme işini yapabiliyoruz. Bu cümle ne kadar saçma olmuş ya da ben aslında böyle bir şeye inanmıyorum, böyle düşünmüyorum neden yazmışımları silebiliyoruz. O yüzden bence sevdiğimiz bütün hikayelerimiz tekrar yazılmayı hak ediyor. 
Bu söylediğin çok doğru bence de, hakikaten öyle oluyor alkjhgjkl :D Ama benim tekrar yazmaktan kastım sıfırdan yazmak; yazılmışın üzerinden geçmek değil yani... Komple yazdığın her şeyi çöpe atıp aynı konuya farklı şekilde başlamak. Bunu bir özgünümde sanırım 3-4 kere falan yaptım, ha hala yazamıyorum ama en azından doğru sesi buldum artık... Ama bir sürü hikayede aynı ihtiyacı hissedince tereddüte düşüyor insan.  :dramatic:
Kurguda ben ikisini de denemişimdir, iki şekilde de bitirebildiğim hikayeler de oldu bitiremeyip sürünenler de... Ama genelde yapmıyorum kurgu murgu, kendisi geliyor sonradan :D

valkirycass

Şimdiye kadar kaç hikayemi kurgulamaya çalıştıysam da bir türlü beceremedim. Her zaman karşıma aslında düşündüğümden çok daha farklı eser çıkmaya başlıyordu. Uzun soluklularda bile klavye başına oturduğum ilk üç saniye bomboş bir kafam oluyor benim. Bölüm bölüm oluşuyor. Kısacası ben Mevla'ya güvenip tüm kelimeleri salıyorum diyebiliriz.   :heh:

Ayrıca yazdığım hikayeler de - benim yarattığım özgün dahil- tüm karakterler üzerinde sözümü geçmiyor benim.  :sopa: Sanki onlar farklı bir evrende yaşıyorlar da ben burada bir tanık olarak hızlı hızlı yazıp kelimelere aktarıyorum gibi.  :carcar:

austenviolet

Ahahgfghj Cass aynı senin durumu betam da yaşıyor ve muhteşem şeyler yazıyor var ya-sanırım kurgu kendisi gelince daha iyi işler çıkabiliyor...  :alkis: Tabii benimki gibi işin yarısında gitmezse daha iyi  :heh:

00000

Merhabaa :) En büyük sorunlar bende sanırım :( Hikayemin az çok konusu belli, herşeyi özgün, zamanı ve mekanı da ayarladım sayılır.Ama konusuna bir türlü karar veremedim.Aklıma o kadar çok fikir geliyor ki delirdim.Hepsini yazdım not aldım ama içlerinden birisini beğenemiyorum.İlk yazılanlar her zaman berbat olur diyolar ama, ben ilk yazdığımın da güzel olmasını istiyorum.Bir yandan da J.K Rowling'i kendime örnek alıp, gereksiz hiçbir şeyi eklememeye çalışıyorum ama, kontrol ederken illaki gereksiz bişey gözüme batıyor.Sürekli hikayede bir şeyden bahsettiğimde onu, ileride bir şekilde kullancak şekilde yazmak istiyorum.Ama gerçekten çok zor.Pes ettim edicem...

Üstadlar yol gösterin :(

austenviolet

Bence kendini biraz fazla kasıyorsun 00000, mükemmel olsun çaban yüzünden bir türlü başlayamıyor olabilirsin... Gevşe önce  :drink:
Plot bulmak zor iş, benim genelde kafamda önce konu oluyor, evren ve karakterleri sonradan yaratıyorum ama öbür türlüsü nasıl işler bilemedim...  :sist: Aklına gelenler içine sinmiyorsa demek ki başka bir şeye ihtiyacın var; değişik kitaplar, şiirler, müzik vs. ilham bulmada yardımcı olabilir, bir bakmışsın bir gün aniden kafanda bir ampul yanıvermiş.  :wizard:
Ama dediğim gibi bence o kusursuz olsun takıntını bir geride bırak, imkanı yok çünkü ilk yazdığının hemen güzel olmasının... Kasmadan yaz konuyu bulduğunda, olmazsa sonradan döner düzeltirsin, ekleme çıkarma yaparsın, öyle güzelleşir. :)
Aaa bak bi de bi yerde okuduğum bir öneriydi; konular için sinopsis yazabilirsin, böylece hangisinin daha hoşuna gittiğini, daha güzel durduğunu anlaman kolaylaşabilir. Aklınızdaki konuların sinopsisini yazın (yani kısaca özet gibi, baştan sonuna, roman özeti çıkarır gibi, olayları anlatarak), o şekilde not alın falan diyordu... Yani ben yapmıyorum ama belki işe yarar?  :teytey:

Mia

Eğer bir hikayeyi devam ettiremiyorsam şahsen onu baştan yazarım  :belediye is working: Papatya'yı yazarken bu başıma çok sık gelmiştir mesela .-. İlk bölümü defalarca tekrar tekrar yazıp sonunda içime sindiğinde ikinci bölüme geçmiştim. Bunun konuya bir ihanet değil de bir çocuğa büyüyünce değişmesi gerektiğini kabul ettirmek gibi algılıyorum. Tekrar tekrar denerken sinirim bozulsa da en iyi fikirler yazım aşamasında akla geliyor sanırım  :beni kovamazsınız:

Ve ben de genellikle başını ve sonunu tasarlayıp ortasını boş bırakanlardanımdır çünkü ilhamı çok saçma anlarda yakalıyorum denebilir. Temel konuyu ve kurumları oturttuktan sonra ne yazmak istediğimi düşünürüm ve o olayları kurguya göre yeniden uyarlayıp sıraya koyarım *-*

Yazmakla ilgili en zor şey ise o masanın başına oturmaya ikna etmek kanımca. Çok fazla düşünmeden kendini orada tutup denemeye devam etmeye ikna edersen hikayen zamanla şekillenecektir  :ressam:
Words have no power to impress the mind without the exquisite horror of their reality.